Pastrare depozitare vinuri pivnita

Depozitarea si pastrarea vinului – cum sa te bucuri de gust mai mult timp

Vinul, sau “licoara lui Bachus” este considerat unul dintre cele mai pretioase resurse oferite de natura, cu atat mai mult cu cat, in diverse culturi, insoteste atat traditiile ecumenice, cat mai ales preparatele realizate de chefii cu stele Michelin.

Dincolo de etimologia cuvantului, se considerata ca anual, in intreaga lume, se consuma mai bine 3000 de tone de vin, cele mai apreciate fiind cele vechi, depozitate corect in crame si pivnite. Vinul insoteste de minune preparatele culinare pe baza de carne, insa francezii au dus consumul licorii lui Bachus la rang de arta – impreuna cu cele mai fine branzeturi, caviar si fructe de mare.

In completare cu maiestria vinificatorului, vinul este expresia soiului de strugure, a solului pe care este plantat, precum si a conditiilor climatice din anul recoltei. Cele mai propice conditii pentru un vin parfumat, cu gust inegalabil, sunt anii cu ploi indestulatoare primavara, verile insorite, dar mai ales toamnele blande si lungi, din care reies si complexitatea si potentialul de invechire al acestuia.

 Insa nu este suficient sa cumperi un vin bun, daca nu il depozitezi in mod corespunzator. Inainte si dupa desfacerea sticlei, viticultorii vin cu o serie de sfaturi legate de depozitarea sortimentului achizitionat.

Pastrarea vinului in sticla desfacuta

In functie de depozitarea vinului desfacut, acesta isi poate pastra gustul si mirosul de la 3 pana la 10 zile. Este important ca sticla sa fie sigilata cu dopul de pluta original sau cu dopurile speciale (cu vacuum), pe care le poti achizitiona de la magazinele de specialitate. De asemenea, este recomandat ca vinul desfacut sa fie pastrat la temperaturi de 8-16 grade Celsius (in functie de tip si culoare), ferit de razele solare.

Pentru pastrarea vinului in casa sticla trebuie pozitionata vertical pentru ca, in caz contrar (daca este tinuta orizontal), exista 2 dezavantaje:

  •  exista riscul ca dopul sa iasa in timpul depozitarii
  • suprafata de contact a vinului cu aerul din sticla este mai mare si astfel se acceleaza degradarea gustului.

De asemenea, cu cat cantitatea de vin este mai mica, si cea de aer mai mare, cu atat este mai accelerat procesul de oxidare. In acest caz, specialistii oenologi recomanda sa transferam vinul ramas intr-un recipient mai mic, de preferat cu inchidere ermetica, precum cel cu dopuri pentru vidare (vacuum).

Dopurile pentru vacuumat prelungesc viata vinului desfacut pentru ca extrag aerul din sticla, pastrandu-i calitatile timp indelungat.  O alta solutie pentru depozitarea vinului desfacut o reprezinta si dopurile care impiedica oxidarea prin substante speciale pe care le contin in componenta.

Depozitarea pe termen lung a sticlelor de vin – conditii optime

Se spune ca vinul devine mai bun odata cu varsta, insa pentru a obtine acest lucru este foarte importanta depozitarea. Un vin de calitate, indiferent de sortiment si culoare, poate fi savurat chiar si peste 10-20 de ani (valabil pentru vinurile rosii), atunci cand se urmeaza regulile stricte de depozitare, ce tin cont de pozitionarea sticlei, temperatura si umiditatea, lumina, recipientul si modul de sigilare a sticlei.

O buna solutie de depozitare o reprezinta pivinta, un spatiu racoros si sigur. Pivinta trebuie sa fie ferita de lumina naturala, astfel incat aceasta sa nu afecteze nici culoarea si nici gustul vinului. Avantajele depozitarii vinului in pivnita sunt date de lipsa luminii soarelui si temperatura constanta – ca un vin bun sa devina excelent odata cu trecerea timpului, aceasta nu trebuie sa depaseasca 18 grade Celsius, cu recomandarea oenologilor ca aceasta sa se plaseze undeva intre 8-16 grade Celsius.

Durata de pastrare a vinului – potentialul de invechire

Vinurile imbuteliate in sticla au un potential de invechire diferit in functie de tip si culoare:

  • vinurile albe si rose se consuma proaspete, in primii ani dupa producere si imbuteliere. Acestea au un potential scazut de invechire (maxim 4-5 ani pentru vinurile seci, depozitate in conditii ideale). Dupa aceasta perioada, incep sa isi piarda din arome si prospetime.
  • vinurile rosii (seci), in schimb, au un potential crescut de invechire, pana la 15-20 de ani. Pot fi consumate si dupa aceasta perioada ideala de invechire, dar cu trecerea foarte indelungata a anilor, isi pierd usor din potentialul maxim. In schimb cresc ca si valoare, devenind vinuri de colectie/vintage.

Durata de invechire este conditionata de conditiile de pastrare, cu cat sunt mai aproape de cele ideale, potentialul creste spre maxim.

Temperatura recomandata pentru pastrarea vinului

Temperatura ideala variaza si in functie de tipul si culoarea vinului si este in stransa legatura cu temperatura de servire:

  • vinurile spumante si albe se pastreaza la temperaturi mai joase (8-10 grade)
  • vinurile rose la temperaturi de 10-12 grade
  • vinurile rosii se recomanda a fi depozitate in intervalul 12-16 grade celsius

Constanta temperaturii, indiferent de anotimp, face ca vinul sa prospere si sa isi mentina calitatile. De asemenea, evitati plasarea sticlelor in pivinite daca observati mucegaiul – pentru ca, desi vinul este depozitat in sticla, ii poate afecta caracteristicile. La fel se intampla si cu temperaturile de inghet, din cauza carora vinul isi pierde din savoare, iar in plus exista riscul ca acestea sa se sparga. Fluctuatiile de temperatura pot afecta si dopul (fie el din pluta).

Umiditatea recomandata a spatiului de depozitare

In ceea ce priveste umiditatea spatiului de pastrare a sticlelor de vin, se recomanda ca aceasta sa se situeze in intervalul 60-75%, pentru ca un aer prea uscat duce, implicit, la uscarea dopului, lasand aerul sa intre in sticla, iar unul prea umed, favorizeaza aparitia mucegaiului in sticla.

Nivelul de lumina potrivit pentru pastrarea vinului

Lumina este un alt factor de care depinde calitatea vinului pastrat indelungat. Pentru ca razele UV afecteaza calitatea acestuia, viticultorii folosesc sticle colorate, care protejeaza bautura de lumina directa si recomanda ca in pivnita sa existe o lumina foarte slaba, dar de la o sursa bec incandescent, mai sigur pentru vin decat cel fluorescent.

Pozitia corecta a sticlelor de vin

Inclinarea sticlelor este la fel de importanta. In cazul depozitarii vinului in conditii de pivnita, sticlele plasate la orizontal asigura faptul ca dopul nu se va usca. Un colectionar de vinuri isi poate pastra bautura preferata astfel:

De obicei, depozitele si restaurantele opteaza pentru aceste tipuri de depozitare, dar sunt foarte potrivite si pentru casa, pentru oricine are un spatiu de depozitare (mai racoros).

Pe etajera de jos se vor pozitiona vinurile spumante, pe urmatoarea etajera cele albe, apoi cele roze, iar pe etajerele de sus cele rosii; explicatia este simpla: vinurile albe si spumante au nevoie de o temperatura mai scazuta (situata in partea de jos a incaperii) in timp ce vinurile rosii pot fi tinute la cateva grade mai mult.

  • rasteluri pentru depozitarea vinului – sunt corpuri neacoperite care permit asezarea sticlelor de vin in pozitie orizontala;
  • frigidere speciale pentru depozitarea vinului – acesta au rafturi individuale si asigura temperatura optima, de 8-16 grade Celsius.