Temperatura servire vinuri

De ce este important ca vinul sa fie servit la temperatura potrivita?

Temperatura de servire este esentiala pentru a putea savura pe deplin toate calitatile unui vin bun intrucat acesta isi dezvaluie toate caracteristicile legate de notele de degustare (culoare, miros, gust) doar la temperatura potrivita.

Doar vinurile mai slabe calitativ au un „avantaj” in a fi servite la temperaturile nepotrivite, intrucat „defectele” nu ies in evidenta.

Dar noi ne dorim sa savuram doar vinuri bune, calitative si despre acestea vom discuta in continuare.

Inainte de a prezenta in detaliu aspectele legate de temperatura de servire, dorim sa mentionam ca modul si locatia de pastrare a sticlelor are un impact major asupra calitatii vinului. Astfel recomandarea expertilor este ca sticlele sa fie pastrate pe o perioada mai lunga, in rafturi speciale, in pozitie orizontala.

Care este temperatura potrivita in functie de tip si culoare?

Temperatura de servire a vinului SPUMANT sau SAMPANIE

Spumante sunt recomandate a fi servite la temperaturi joase, intre 5 si 8 grade.

  • Vinul spumant dulce se serveste la temperatura de 5-6 °C
  • Vinul spumant simplu, normal, la aproximativ 6-7 °C
  • Vinurile spumante superioare, sampania, in tervalul 6-8 °C
  • Prosecco se serveste la temperatura de 8-10 °C

Temperatura de servire, degustare VIN ALB

Vinurile albe  sunt recomandate a fi degustate la temperaturi joase, intre 6 si 12 grade.

  • Vinurile albe demidulci, vinurile licorose, la temperaturi de 6-8 °C
  • Vinul demisec la aproximativ 8-10 °C
  • Vinul alb sec in jur de 10-12 °C

Temperatura degustare, servire VIN ROSE

Vinurile roze sunt recomandate a fi degustate si servite la temperaturi joase, intre 8 si 12 grade :

  • Vinul rose dulce, demidulce la temperatura mai scazuta 8-10 °C
  • Vinul rose demisec sau sec se serveste la 10-12 °C

Temperatura servire VIN ROSU

Vinurile rosii  sunt recomandate a fi servite la temperaturi mai ridicate, in intervalul 14-20 °C :

  •  cele rosii usore, demidulci, demiseci, la temperaturi intre 14-16 °C
  •  vinul rosu puternic, sec la temperatura de 16-18 °C
  •  cele rosii vechi se servesc la temperaturi mai ridicate, 18-20 °C

Temperatura recomandata in functie de vechimea vinului

La stabilirea temperaturii optime de degustare, se ia in calcul si vechimea vinului.

Vinurile tinere se recomanda a fi servite la temperaturi mai joase, iar cele cu vechime mai mare se servesc la temperatura putin mai ridicata, in intervalele mai sus mentionate.

Cum se aduce vinul corect la temperatura potrivita

Este foarte important sa aducem vinul la temperatura potrivita de servire, treptat, fara schimbari bruste de temperatura. Pentru racire se recomanda folosirea frapierelor, frigiderelor normale sau frigiderelor speciale pentru bauturi.

Nu se recomanda racirea vinului prin introducere in congelator sau introducerea cuburilor de gheata in pahar.

Pentru incalzirea vinurile rosii, daca au fost pastrate la rece, este bine sa fie lasate la temperatura camerei, sa nu se foloseasca o sursa directa de caldura.

Verificarea temperaturii pentru degustare

Pentru a masura corect temparatura inainte de servire, se pot folosi diferite modele de termometre de vin, atat cele normale care functioneaza la contactul cu lichidul sau termometre mai avanzate care se pun pe sticla sau masoara temperatura prin infrarosu.

Va dorim degustare placuta!