Temperatura servire vinuri

Temperatura de servire a vinului

De ce este important ca vinul sa fie servit la temperatura potrivita?

Temperatura de servire este esentiala pentru a putea savura pe deplin toate calitatile unui vin bun intrucat acesta isi dezvaluie toate caracteristicile legate de notele de degustare (culoare, miros, gust) doar la temperatura potrivita.

Doar vinurile mai slabe calitativ au un „avantaj” in a fi servite la temperaturile nepotrivite, intrucat „defectele” nu ies in evidenta.

Dar noi ne dorim sa savuram doar vinuri bune, calitative si despre acestea vom discuta in continuare.

Care este temperatura potrivita in functie de tip si culoare?

Temperatura de servire a vinului spumant si sampanie

Spumante sunt recomandate a fi servite la temperaturi joase, intre 5 si 8 grade.

  • Vinul spumant dulce se serveste la temperatura de 5-6 °C
  • Vinul spumant simplu, normal se serveste la aproximativ 6-7 °C
  • Vinurile spumante superioare, sampania, se servesc la 6-8 °C
  • Prosecco se serveste la temperatura de 8-10 °C

Temperatura de servire vin alb

Vinurile albe  sunt recomandate a fi servite la temperaturi joase, intre 6 si 12 grade.

  • Vinurile albe demidulci, vinurile licorose, se servesc la temperaturi de 6-8 °C
  • Vinul demisec se consuma la aproximativ 8-10 °C
  • Vinul alb sec se serveste in jur de 10-12 °C

Temperatura de servire vin roze (rose)

Vinurile roze (rose)  sunt recomandate a fi servite la temperaturi joase, intre 8 si 12 grade :

  •  Vinul rose dulce, demidulce se serveste la temperatura mai scazuta 8-10 °C
  •  Vinul rose demisec sau sec se serveste la 10-12 °C

Temperatura de servire a vinului rosu

Vinurile rosii  sunt recomandate a fi servite la temperaturi mai ridicate, in intervalul 14-20 °C :

  •  cele rosii usore, demidulci, demiseci,  intre 14-16 °C
  •  vinul rosu puternic, sec se serveste la temperatura de 16-18 °C
  •  cele rosii vechi se servesc la temperaturi mai ridicate, 18-20 °C

Temperatura recomandata de servire in functie de vechimea vinului

La stabilirea temperaturii optime de degustare, se ia in calcul si vechimea vinului.

Vinurile tinere se recomanda a fi servite la temperaturi mai joase, iar cele cu vechime mai mare se servesc la temperatura putin mai ridicata, in intervalele mai sus mentionate.

Cum se aduce vinul corect la temperatura potrivita

Este foarte important sa aducem vinul la temperatura potrivita de servire, treptat, fara schimbari bruste de temperatura. Pentru racire se recomanda folosirea frapierelor, frigiderelor normale sau frigiderelor speciale pentru bauturi.

Nu se recomanda racirea vinului prin introducere in congelator sau introducerea cuburilor de gheata in pahar.

Pentru incalzirea vinurile rosii, daca au fost pastrate la rece, este bine sa fie lasate la temperatura camerei, sa nu se foloseasca o sursa directa de caldura.

Verificarea temperaturii pentru degustare

Pentru a masura corect temparatura inainte de servire, se pot folosi diferite modele de termometre de vin, atat cele normale care functioneaza la contactul cu lichidul sau termometre mai avanzate care se pun pe sticla sau masoara temperatura prin infrarosu.

Va dorim degustare placuta!